Recept - mandelmjölk och mandelmjöl - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Recept – mandelmjölk och mandelmjöl

Det är enkelt att göra din egen mandelmjölk, dessutom kan du använda resterna från mandelmjölken till att göra mandelmjöl. Helt glutenfritt och veganskt!

Mandelmjölk

Superlätt mandelmjölk som du kan göra själv på 10 minuter med två ingredienser och en mixer. Det finns lite olika sätt att göra mandelmjölk, här är ett recept:

Glutenfri, Vegansk

Frysvänlig i 1 månad

Hållbarhet: 4-5 dagar i kyl

  • 2,5 dl råa mandlar
  • 1,2 liter vatten (använd mer vatten för tunnare och mindre vatten för tjockare mjölk).
  • En gnutta salt

Valfritt:

  • 2 dadlar (för sötare dryck)
  • 1-2 matskedar kakao (för chokladmjölk – smaka av om du vill ha starkare eller svagare)
  • 1 dl bär (för bärmjölk)

Blötlägg mandlar över natten i kallt vatten. Häll av vattnet och lägg mandlarna i en mixer tillsammans med färskt vatten. Tillsätt en gnutta salt och eventuell ytterligare smaksättning (som dadlar för sötma eller vanilj, kakaopulver eller bär för smakvariationer).

Mixa blandningen i 1-2 minuter. Sila därefter mjölken genom en nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk, se till att pressa ordentligt för att extrahera all vätska. Nu har du din mandelmjölk som du kan förvara i kylen i 4-5 dagar. Nötmassan som blir över kan du sedan använda till att göra eget mandelmjöl eller baka vårt bananbröd!

 

Mandelmjöl

Om du har gjort egen mandelmjölk och har nötmassa över från att extrahera mjölken, så kan du göra eget mandelmjöl. Du kan även använda nötmassan till att göra egen granola eller energi-bars. Själva massan från mandlarna kan förvaras i kylskåp upp till 1 vecka, eller frysas i upp till 1 månad om du vill använda den senare.

Så här gör du:

Bred ut nötmassan på en plåt och låt den torka i ugnen på låg värme. Låt sedan kan den torkade massan stå på diskbänken för att svalna över natten. Slutligen använder du en matberedare eller kraftfull mixer för att finmala massan till ett mjöl. Nu är mjölet klart och redo att användas!

OBS! När du använder detta mandelmjöl (som är gjort av resterna från mandelmjölk) för att baka, så kan du behöva tillsätta lite extra vatten, fett eller olja. Detta eftersom en viss del av dessa har extraherats när du gjorde mandelmjölken.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no