Vilka dofter associerar du till julen? Glögg, pepparkakor och lussebullar skulle nog många säga. Men var kommer dessa härliga dofter från egentligen? Faktum är att de alla kommer från en grupp kryddor som är både smakrika och faktiskt besitter flera antiinflammatoriska och hälsosamma egenskaper. I denna artikel berättar vi mer om dessa kryddor och hur du kan skapa julkänsla i maten samtidigt som du äter antiinflammatoriskt.
Kanelen är en populär krydda året runt, inte bara under julen. Förutom den karaktäristiska smaken så är kanelen också känd för att vara antiinflammatorisk och har visat sig bidra till bland annat ökad insulinkänslighet, minskade blodfetter samt ett förbättrat blodsocker och blodtryck.
Den kanel man oftast hittar i butik är så kallad Kassia-kanel vilken innehåller höga halter av giftet kumarin. Kassia-kanelen ska därför inte konsumeras i några större mängder då det i längden kan innebära en påfrestning för levern. Ett bra alternativ är Ceylon-kanelen – även kallad äkta kanel – som innehåller en så pass obetydlig mängd kumarin att den är riskfri att äta.
En krydda som härstammar från Indien och som bland annat används för att smaksätta glögg. Kardemumman innehåller rikligt med antioxidanter vilket gör den antiinflammatorisk. Antioxidanterna bidrar till exempel till att skydda cellerna mot skador orsakade av fria radikaler. Kardemumma kan även hjälpa till med att sänka blodtrycket, sänka blodsockret och har dessutom visat sig vara bra för matsmältningen. Sist men inte minst har kardemumma antibakteriella egenskaper vilket kan ha en positiv effekt på tandhälsan och andedräkten.
Kryddnejlikan ligger i topp bland de mest antioxidant-rika kryddorna och livsmedlen vi har idag, och har på grund av sina antiinflammatoriska, antiseptiska (renande) och anestetiska (bedövande) egenskaper använts flitigt inom asiatisk medicin så som indisk ayurveda. Kryddnejlikan innehåller rikligt med mineralerna mangan, järn, magnesium och kalcium, samt A-vitamin, K-vitamin, vitamin B6, C-vitamin och riboflavin. Kryddnejlika ska dessutom vara mycket effektiv mot gasbildning i magen.
Kummin (som inte ska förväxlas med spiskummin) är besläktad med persilja och har en nötig och lakritsaktig smak. Kummin har framförallt en lindrande effekt på magsmärtor då det verkar kramplösande och gasdrivande i mage och tarm. Dessutom är kummin mycket rikt på järn och stimulerar en god matsmältning.
Saffran – kanske mest känd som världens dyraste krydda och det som ger lussebullarna deras karaktäristiska smak och färg. Precis som resten av julens kryddor är saffran på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter mycket antiinflammatoriskt. Saffran verkar även kunna bidra till att balansera produktionen av serotonin, vilket i sin tur kan ha en positiv effekt på humöret. Sist men inte minst kan saffran förbättra både koncentration och sömnkvalitet.
Ingefäran som är nära besläktad med gurkmejan – en annan antiinflammatorisk favorit – är välkänd för sina hälsosamma egenskaper. Bland annat kan ingefära ha en lindrande effekt vid illamående, muskelvärk och ledvärk, samt bidra till en bättre matsmältning. Ingefära har även visat sig kunna sänka blodsockret och det dåliga kolesterolet. Dessutom har ingefäran antibakteriella egenskaper.
Anis känns igen på den starka doften och smaken av lakrits. Inte en smak som uppskattas av alla, men faktum är att anis faktiskt är riktigt näringsrikt. Till exempel innehåller anis mycket av både järn och mineralerna mangan, kalcium och magnesium. Anis är även antiinflammatorisk, kramplösande, humörhöjande och antibakteriell.
God jul!