
Socker – livsmedlet som många förknippar med både glädje och njutning, men som också kan ha en negativ inverkan på kroppens system, i synnerhet på tarmfloran.
De allra flesta av oss känner nog till att socker kan vara skadligt för kroppen. Den här artikeln ger en inblick i vilka typer av socker som finns, hur de påverkar oss och hur vi kan tänka kring vårt sockerintag.
Socker är ett samlingsnamn för flera sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölk. Det är svårt att hålla sin diet helt fri från socker, men genom att vara medveten om de olika typerna av socker som finns blir det lättare att fatta aktiva och hälsosamma beslut kring vilken typ av socker du äter.
För att de goda bakterierna i tarmen ska trivas och fylla sin funktion i kroppen så behöver de matas med fibrer från livsmedel som exempelvis bananer, lök och vitlök. Socker och artificiella sötningsmedel har motsatt inverkan på vår tarmflora då det främjar de ohälsosamma bakterierna samtidigt som de godartade bakterierna halveras över tid. Då de godartade bakterierna i tarmfloran är avgörande för en fungerande ämnesomsättning kan socker och sötningsmedel påverka vår hälsa negativt, till exempel genom att framkalla glukosintolerans.
Men även om socker och artificiella sötningsmedel är skadligt för kroppen behöver du inte hålla dig ifrån allt som smakar sött för att bibehålla en hälsosam livsstil. Det finns söta livsmedel som tvärtom har en positiv inverkan på tarmfloran. Ett av dessa är honung (rå/opastöriserad), som kan gynna de positiva bakterierna i tarmen. Även mörk choklad med lågt sockerinnehåll och en kakaohalt på minst 70 % innehåller ämnen som kan brytas ner till antiinflammatoriska beståndsdelar, vilket bidrar till ett stärkt immunförsvar och en bättre hälsa.
1. Minska intaget av söta livsmedel som läsk, godis, glass, kakor och bullar – framförallt till vardags.
2. Se till att läsa innehållsförteckningen för olika produkter. När socker står högt upp på innehållsförteckningen innebär det att produkten innehåller mycket tillsatt socker.
3. Välj alltid naturliga sockerkällor och konsumera enbart socker vid speciella tillfällen.
4. Utöver att dra ner på sockret kan du göra tarmfloran mer motståndskraftig mot det socker du får i dig genom att se till att äta en antiinflammatorisk och fiberrik kost bestående av mycket grönsaker och frukt. Du kan även addera ett kosttillskott med mjölksyrabakterier och fibrer som ett bra sätt att ytterligare stärka de godartade bakterierna i tarmfloran.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no