Stärk immunförsvaret med rätt mat - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Stärk immunförsvaret med rätt mat

Ett starkt immunförsvar är högaktuellt året runt, men kanske framförallt under de kallare månaderna då mängden förkylningar och virus ligger på sin absoluta topp. Stärk immunförsvaret med hjälp av våra 7 favoriter nedan.

Förutom att sova ordentligt, undvika stress och motionera regelbundet, så är kosten oerhört viktig för att hålla immunförsvaret starkt och motståndskraftigt. En varierad kost lägger en bra grund. Men det finns även vissa livsmedel och näringsämnen som kan ge en extra boost i sjukdomstider. 

Ät varierat

Vårt immunförsvar påverkas av vår livsstil och vår allmänhälsa, så genom att vi har koll på kost, motion, stress och sömn kan vi förhoppningsvis hålla immunförsvaret i bra form. När det gäller kosten är det framförallt viktigt att äta varierat och en bredd av olika sorters frukter och grönsaker. Kroppen behöver en varierad kost för att kunna få i sig alla viktiga näringsämnen, tillräckligt med fibrer och en bra balans mellan makronutrienterna kolhydrater, proteiner och fetter.

För den som vill ta hand om sitt immunförsvar lite extra finns det dock vissa näringsämnen och livsmedel som är värda att prioritera i kosten.

 

7 favoriter för immunförsvaret

1. C-vitamin

C-vitamin är förmodligen det näringsämne vi tänker på först när det kommer till att stärka immunförsvaret. C-vitaminen stimulerar produktionen av vita blodkroppar och antikroppar samt bidrar till att ta död på otrevliga virus. Dessutom behöver vi C-vitamin för att skapa kollagen som i sin tur binder ihop celler vilket exempelvis bidrar till läkning av sår och skadade slemhinnor.

Ät: Paprika, kiwi, apelsin, grapefrukt, persilja, svarta vinbär, broccoli, jordgubbar

 

2. Betakaroten

Betakaroten är en sorts antioxidant som även utgör förstadiet till A-vitamin. Att äta en kost rik på betakaroten har kopplats till ett starkt immunförsvar och starkare slemhinnor. Som antioxidant bidrar betakaroten även till att skydda cellerna mot oxidativ stress som tros ligga bakom flertalet sjukdomar och hälsoproblem.

Ät: Morötter, pumpa, sötpotatis, brysselkål, mörkgröna bladgrönsaker

 

3. Svavel

En av de vanligaste mineralerna i kroppen är svavel, näst efter kalcium och fosfor, och finns i alla våra celler. Svavel spelar en viktig roll för immunförsvaret då det minskar oxidativ stress och inflammation som kan försvaga immunsystemet. Dessutom bidrar svavel till bildandet av glutation – en utav våra viktigaste antioxidanter som behövs för att immunsystemet ska fungera korrekt.

Ät: Olika typer av lök, vitlök, blomkål, rädisor, svamp

 

4. Antiinflammatoriska kryddor

En antiinflammatorisk kosthållning har som syfte att minska och förebygga låggradig inflammation i kroppen (läs mer om skillnaden mellan akut och låggradig/kronisk inflammation här). Vilket i sin tur lugnar ett överaktivt immunförsvar och förebygger en rad olika livsstilssjukdomar. I praktiken innebär det att man undviker inflammatoriska livsmedel som exempelvis mjölkprodukter och socker, och istället fokuserar på en kost bestående av en stor andel växtföda. Men det finns även vissa livsmedel som är kända för sina starka antiinflammatoriska förmågor – hit hör bland annat ett flertal kryddor.

Ät: Gurkmeja, kryddnejlika, kakao, oregano

 

5. Probiotisk och prebiotisk mat

Över 70 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen, och det säger sig därmed självt att en balanserad tarmflora är viktig för ett starkt immunförsvar. Balansen i tarmfloran kan rubbas av sådant som stress, fiberfattig kost, behandling med antibiotika och vid exponering för okända bakterier vid exempelvis utlandsresor. I dessa fall, kan man förutom att äta varierat, se till att stärka tarmfloran igen genom att konsumera probiotika (goda bakterier). Det hittar du i bland annat surkål och andra syrade livsmedel, samt prebiotika (fibrer) som finns i växtföda och fungerar som mat till tarmbakterierna. Det går även bra att ta ett kosttillskott innehållande synbiotika som kombinerar de goda bakterierna och fibrerna som exempelvis Synbiotic15.

Ät: Variation av frukter, grönsaker och annan växtföda, syrade livsmedel som surkål och kimchi

 

6. Zink

Mineralen Zink behöver vi för en fungerande fertilitet, för att hålla hud, hår och naglar starka, och dessutom bidrar zink till att både läka sår och ta död på virus. Zink är därför välstuderad för sina effekter på virusinfektioner som exempelvis förkylningar. Zinkbrist är idag relativt vanligt då tarmen har svårt för att absorbera mineralen. Om du dessutom lider av glutenintolerans eller någon tarmsjukdom kan upptaget försvåras ytterligare.

Ät: Pumpakärnor, bönor, sötmandlar, fisk och skaldjur

 

7. D-vitamin

D-vitamin är ett ämne vi ofta förknippar med solljus, och solljus är den främsta källan till D-vitamin. Vi som lever i Norden löper därav större risk att drabbas av D-vitaminbrist, framförallt under vinterhalvåret. D-vitamin är dock något som vi behöver ta hänsyn till i vår kost året om. D-vitamin bidrar till att bibehålla immunförsvarets normala funktion.

Ät: Fet fisk som lax, sill och makrill, berikade mejeriprodukter, svamp, ägg och kött

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no