MAGHÄLSA /

Våra bästa tips för en nyttigare jul

Julen är en tid för att unna sig och njuta av god mat och gott sällskap, men det finns vissa saker du kan tänka på för att hålla både dig själv och dina tarmbakterier glada så här i juletider. Här kommer våra bästa tips för att både kropp och själ ska få en fridfull jul!

Nyttiga råd för en mer hälsosam jul

1. Starta dagen rätt

Börja morgonen med ett tillskott av mjölksyrabakterier och fibrer. Med en shot Synbiotic15 lägger du en bra grund för resten av dagen. Du kan även ta tillfället i akt att ta en kort promenad, sitta ner i meditation ett par minuter eller om du har tid och möjlighet försöka få till ett träningspass – satsa på 30 minuters aktiv rörelse.

2. Prioritera nyttigt och fiberrikt

Ett enkelt sätt att få i sig mer fibrer är att försöka se till att frukt och grönsaker är en del av alla måltider. Fibrerna i växtfödan matar de goda tarmbakterierna, bidrar till att hålla igång tarmarna så att magen fungerar som den ska och kan dessutom göra en piggare. En enkel riktlinje för julbordet är att fylla tallriken med grönsaker först och därefter krydda med de lite mindre hälsosamma rätterna.

Nyttiga råvaror som är i säsong är bland annat clementiner, apelsiner, svenska äpplen och olika typer av kål, t.ex. brysselkål och grönkål. Tricket för att göra grönkålen godare är att massera den då det bryter ner fibrerna i kålen och gör den mjukare i både konsistens och smak. Passa även på att smaksätta maten med både färska och torkade kryddor som t.ex. dill, persilja, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika.

3. Undvik värstingarna och njut med måtta

Bland det mest ohälsosamma vi har på julbordet är olika typer av bröd, knäckebröd, kakor och kex. Dessa innehåller vanligtvis det inflammatoriska proteinet gluten och eftersom de hettas upp vid tillagningen så innehåller de även upphettningsgifterna AGE och ALE där bland annat akrylamid ingår.

I övrigt är det socker, gluten och dåliga fetter (animaliskt fett och raffinerade oljor) som är bovarna på julbordet. Vi rekommenderar därför att man väljer ut sina absoluta favoriter bland dessa och njuter med måtta.

4. Laga maten själv

Genom att laga maten själv undviker vi onödiga tillsatser och har dessutom bättre kontroll på vilka råvaror vi väljer och hur mycket vi använder av respektive ingrediens. Testa gärna hälsosamma varianter av julklassiker eller växtbaserade alternativ. Till exempel kan du göra raw-bollar med pepparkakssmak eller byta ut ris a la malta mot en chiapudding.

5. Ät dig lagom mätt och var närvarande

Försök att äta långsamt, tugga ordentligt och verkligen njuta av maten och sällskapet. Resultatet blir att matsmältningen går smidigare och det blir lättare att identifiera när kroppen faktiskt är mätt och belåten. Detta kallas även för mindful eating och är en etablerad metod som kan bidra till både mindre stress och lugnare mage.

6. Glöm inte bort motionen

Det är lätt att fastna i soffan under lediga dagar, men ta istället tillfället i akt till att inkorporera lite daglig rörelse. Det behöver varken ta lång tid eller vara komplicerat – en rask promenad eller ett lätt yoga- eller styrkepass räcker gott. Detta kan även ge tillfälle till avslappning och egentid. Om du har möjlighet att röra på dig utomhus är detta ännu bättre – dagsljus och frisk luft gör underverk för välmåendet!

7. Njut istället för att stressa

Det du äter en eller ett par gånger om året är inte det som skapar ohälsa. Det viktigaste är hur du lever och äter resten av året. Så skippa stressen i jul (stress kan dessutom påverka tarmfloran negativt) och njut med gott samvete istället.

 

God Jul önskar Super Synbiotics!

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora